ToneControl Studio-Hoofdtelefoon Top 5

9 Augustus 2021
tips

ToneControl Studio-Hoofdtelefoon Top 5

Heb je moeite met het vinden van de juiste studio-hoofdtelefoon voor jou? Wij helpen je een handje!

Tijd voor een hoofdtelefoon!

Stel: je bent nu al even bezig met het produceren van muziek en na het nemen van de eerste stappen in jouw muzikale reis is de verslaving er langzamerhand ingeslopen. Je hebt al een audio interface aangeschaft met een setje monitor speakers, echter begint jouw omgeving te klagen dat ze zo langzamerhand gek worden van de constante herrie die er uit je kamer komt… Tijd voor een studio hoofdtelefoon!

Je begint online te zoeken naar wat voor opties er allemaal zijn en je wordt overspoeld door de hoeveelheid merken, soorten en maten hoofdtelefoons die er zijn om uit te kiezen…. Niet gevreesd! ToneControl heeft speciaal om die reden voor jou een selectie gemaakt en deze met elkaar vergeleken om voor jou die keuze wat makkelijker te maken!

 

Shure SRH840 (€112,-)

Shure staat bekend om een hele natuurgetrouwe, brede en transparante geluidsweergave. Maar produceer of luister je graag naar muziek waarbij de bas centraal staat zoals Hiphop of Techno dan is dit NIET de koptelefoon voor jou. Ben je meer van de genres waar de vocalen en de instrumentatie vooraan staan zoals bijvoorbeeld: Klassiek, Progressive Rock of Indie, dan is de sound van de Shure SRH840 waar je naar zoekt! De koptelefoon is licht van gewicht en zit comfortabel op het hoofd, drukt niet tegen; voelt zacht aan op de oren. Met de focus op de mids, een luchtig extensief hoog en minimale harmonische vervorming is de Shure SRH840 de koptelefoon voor de traditionele muzikant/producer.

Audio-Technica ATH-M50 X (€121,-)

Bijna iedereen heeft wel eens een Audio-Technica hoofdtelefoon langs zien komen, de ATH series is dan voor zowel de muzikant als de gemiddelde luisteraar een neutrale, maar zeer solide keuze. De ATH-M50 X wordt verkocht als een monitor-hoofdtelefoon maar kan meer worden vergeleken met een Zwitsers zakmes omdat hij niet alleen in de studio, maar bijvoorbeeld ook onderweg een goede sound blijft behouden vanwege zijn gesloten ontwerp die een hoop geluid van buitenaf tegenhoudt. De frequentierespons is vrij neutraal met een nadruk op de lage frequenties, deze kunnen dan ook als ietwat rommelig worden ervaren. De mids en de highs komen er heel mooi uit met minimale auditieve masking wat de koptelefoon zeer geschikt maakt voor het beluisteren van muziek met Vocalen of strijkers.

Beyerdynamic DT-770 250ohm (€129,-)

De Beyerdynamic DT-770 is een absolute studio classic, niet alleen vanwege de geluidskwaliteit, maar ook vanwege zijn duurzame en stevige ontwerp. Het “bulky” ontwerp is voor onderweg niet aan te raden vanwege zijn grootte en het lange snoer, een studiosetting is waar deze koptelefoon tot zijn recht komt. Mocht je gaan voor de DT-770 met een weerstand van 250 Ohm (ook verkrijgbaar in 80 Ohm) is dit wel een koptelefoon die je MOET versterken om er de beste ervaring uit te halen, een audio-interface is daarom zeker een must als je hem in de studio wil gaan gebruiken. Als we naar de frequentierespons kijken zien we dat hier de nadruk voornamelijk ligt in het hoog/top-hoog, een track met een mooi stevig laag of een mooie diepe stem zal er op deze koptelefoon dan ook beter uitkomen dan een track waar de hoge frequenties domineren.

Sennheiser HD-300 Pro (€165,-)

Het karakter van de Sennheiser HD-300 Pro koptelefoon valt te beschrijven als vlak en valt niet altijd meteen in de smaak vanwege deze kwaliteit, wel ben je verzekerd van een eerlijke weergave van jouw muziek. De HD-300 Pro is gemaakt van een stevig lichtgewicht plastic dat gemaakt is op duurzaamheid, de oorkussens voelen in eerste instantie zacht maar kunnen bij een langdurige sessie toch oncomfortabel worden, de geluidsisolatie is daarentegen zeer goed wat de koptelefoon geschikt maakt voor opname. De nadruk bij dit model ligt zowel op het laag als het top-hoog, waar de mids een klein beetje achterblijven, ondanks deze dip is de HD-300 Pro nog steeds een van de vlakkere koptelefoons uit de selectie.

AIAIAI TMA-2 Studio Preset (€230,-)

Bij AIAIAI gaat het allemaal om het modulaire ontwerp en individualiteit van de luisteraar. De TMA-2 Studio Preset is AIAIAI’s configuratie van de TMA-2 voor het gebruik in de studio voor productie, verder is de TMA-2 ook beschikbaar in presets als bijvoorbeeld de TMA-2 DJ en de TMA-2 Wireless. Alle componenten in de TMA-2 kunnen makkelijk worden vervangen of verwisseld om een luisterervaring te creëren die bij jou past. De hoofdtelefoon ziet er niet alleen stijlvol uit, ook is deze comfortabel tijdens het dragen vanwege zijn zachte pads en niet al te strakke hoofdband. Als we wederom kijken naar de frequentierespons heeft de TMA-2 een stevig laag en een vrij opgepompt top-hoog. Dit maakt het geluid niet perse schel of boomy, maar het top hoog kan wel worden ervaren als zeer aanwezig.

 

Uiteraard zijn er naast de bovengenoemde reeks nog veel meer hoofdtelefoons om je een keer in te verdiepen als bijvoorbeeld de: Sony MDR 7506, AKG-K701, Ollo Audio S4R etc. Hopelijk ben je wat wijzer geworden en hebben wij je het maken van de keuze ietwat makkelijker gemaakt. Mocht je om meer informatie verlegen zitten of zou je een keer wat willen komen beluisteren? Kom dan gezellig langs bij ons in de showroom in Haarlem, stuur een mailtje naar [email protected] of bel ons op 023-5749408