DJ's opgelet: upgrade (nog) niet naar MacOS Sierra

21 September 2016

DJ's opgelet: upgrade (nog) niet naar MacOS Sierra

Bij de introductie van nieuwe besturingssystemen duurt het altijd even voordat DJ/Producer software en hardware up-to-date zijn. Veelal moeten er voor software nieuwe audiodrivers (stuurprogramma's) ontwikkeld worden. Als DJ of producer wil je liever niet dat apparatuur tijdens een show (of gewoon thuis) niet goed werkt, daarom raden wij je altijd af om direct te upgraden naar een nieuwe versie van Mac of Windows. Hieronder beschrijven wij enkele belangrijke software en hardware fabrikanten en de huidige staat van ondersteuning in MacOS Sierra.

Serato DJ

Ondersteuning: Ja (7 oktober)

Vanaf 7 oktober heeft Serato DJ aangegeven MacOS Sierra te ondersteunen. Voor apparaten zoals de MCX8000, Mixars Duo, Xone DB2 en Xone DB4 is een firmware update benodigd (lees hier meer). Ook raadt Serato upgraden af als je gebruikt maakt van bijvoorbeeld de NS7 II, MP2015 en meer. Serato geeft aan ondersteuning voor oudere apparaten waaronder de SL1 geluidskaart en Rane TTM57 MK1 met MacOS Sierra te stoppen.

Rekordbox DJ

Ondersteuning: Ja (4 oktober)

Ook Pioneer DJ heeft aangegeven dat MacOS Sierra voor Rekordbox DJ en alle Pioneer DJ gear vanaf 4 oktober officieel ondersteund wordt.

Traktor Pro

Ondersteuning: Ja*

Na problemen met El Capitan kondigt Native Instruments aan dat Traktor als één van de eerste grote fabrikanten MacOS Sierra ondersteunt. Native Instruments ondersteunt alle nieuwe producten (inclusief alle Maschine producten) in deze besturingssoftware maar geeft aan de support voor enkele oudere producten te stoppen.

Native Instruments stopt officieel de ondersteuning voor de Traktor Kontrol S4 MK1, Audio 8, Audio 4 en Audio 2 DJ (1e generatie). Ook producer/studio/live apparaten zoals AUDIO KONTROL 1, GUITAR RIG MOBILE I/O, GUITAR RIG SESSION I/O, RIG KONTROL 2, RIG KONTROL 3, KORE Controller en KORE 2 Controller worden niet meer ondersteund. Maak je gebruik van een oudere versie van Mac besturingssoftware in combinatie met deze apparaten? Update dan niet!

Ableton Live 9

Ondersteuning: Ja

Tot nu toe zijn er geen problemen met Ableton Live 9 (de meest recente versie) en MacOS Sierra opgedoken. Ableton geeft aan dat de nieuwste versie van Live 9 goed werkt, oudere versies van Live 9 kunnen wel voor problemen zorgen (zorg dus dat je van de meest recente versie van Ableton gebruik maakt!).

Andere software en hardware

Ondersteuning: wisselend

We raden je altijd aan om eerst te checken of jouw huidige software of hardware werkt met MacOS Sierra! Deze informatie is op de website van de fabrikant te vinden.