B2B Draaien: Tips & Tricks

20 Januari 2020

B2B Draaien: Tips & Tricks

Je ziet het steeds vaker voorbij komen; DJ’s die B2B (back-to-back) draaien. En daarom speciaal voor jou in dit blogbericht: dé tips & tricks om het beste uit je B2B set te halen!

Het moderne nachtleven verandert steeds meer in een scène waarbij zo veel mogelijk DJ’s in een korte tijd draaien. Zowel festivals als clubs hebben de afgelopen jaren ervaren hoe rendabel het is, om zo veel mogelijk DJ’s te laten performen op één avond. Echter is dit niet puur en alleen een marketing truc, het kan een set letterlijk een nieuw leven in blazen en zorgen voor pure magie door de blend van genres. Het is een vak apart om ervoor te zorgen dat je elkaar de ruimte geeft om het beste uit jezelf te halen.

 

Oorsprong

De term ‘back-to-back’ stamt uit de (goede oude) tijd dat vinyl draaien de standaard was. Op het moment dat de ene DJ een plaat aan het inmixen was, stond de ander met de rug naar het publiek toe in zijn platencollectie te grabbelen; letterlijk ‘back-to-back’ dus.

 

Communicatie

Het belangrijkste ingrediënt voor een goede B2B-set, is misschien wel communicatie. Zowel onderling als naar het publiek toe. We hebben het hier met name over geplande of ongeplande B2B-sets met DJ’s waar je niet (of nauwelijks) mee gedraaid hebt. Het B2B draaien met een goede vriend of als DJ duo is namelijk een totaal ander verhaal, en betekent waarschijnlijk dat je al op en top op elkaar ingespeeld bent. Mocht je nog niet eerder met een collega DJ gedraaid hebben geldt: voorbereiding is het halve werk. Duik in het genre wat hij/zij maakt, eigen releases en de draaistijl. Wees daarnaast flexibel en zorg dat je op elkaars muziekkeuze inspeelt, en niet allebei je eigen plan probeert door te trekken. 

 

De ‘Vriendelijke Battle’

Zorg dat je tijdens het draaien elkaar uitdaagt en het ziet als een vriendelijke battle. Dit soort sets produceren namelijk het meeste energie, omdat je elkaar (soms zelfs letterlijk) pusht om het beste uit jezelf te halen. Wel moet je ten alle tijde respect bewaren voor je collega DJ. Probeer elkaar te motiveren in plaats van af te branden zodra er iets fout gaat. Ook is een goede vuistregel om niet met z’n tweeën aan de mixer te zitten, als de ander nog bezig is met inmixen. Zorg er ook voor dat je niet te snel een nieuwe track inmixt, nog voordat de andere track zijn volledige potentie heeft benut en tot een muzikaal hoogtepunt is gekomen.

 

Apparatuur

De laatste jaren is er speciale DJ apparatuur op de markt gekomen die met de populaire B2B techniek in het achterhoofd is ontworpen. Zo zijn ‘dual cue’ mixers ideaal voor B2B sets. Dit zorgt ervoor dat je beide je eigen hoofdtelefoon kunt gebruiken én je eigen cue mix kunt maken. Want zeg nou eerlijk; er gaat niets boven jouw eigen DJ hoofdtelefoon?

Enkele mixers met ‘dual cue’ functionaliteit zijn:

Allen & Heath Xone 96

PLAYdifferently MODEL 1

Pioneer DJM-V10

 

Daarnaast is de LINK functie op de Pioneer CDJ-2000 NXS2 (of Denon SC6000) essentieel voor een B2B-set. Doormiddel van een ethernet kabel synchroniseer kan je niet alleen de BPM’s synchroniseren, maar ook verschillende media aflezen. Zo kan je op alle decks elke USB-stick uitlezen. Dit geeft je de flexibiliteit die je absoluut nodig hebt voor een B2B-set. Voor huisfeesten en andere kleinere gelegenheden waar geen budget voor de clubstandaard is (Pioneer CDJ-2000 NXS2 + DJM-900 NXS2), is een all-in-one speler met meerdere USB-ingangen (zoals de Pioneer XDJ-RX2, of de nieuwere Pioneer XDJ-XZ) ideaal.

 

Conclusie

De theorie achter het B2B fenomeen blijft slechts een klein deel. Ook hiervoor geldt; oefening baart kunst. Naast je DJ vaardigheden, komen je sociale vaardigheden goed van pas bij een B2B set. Begrijp ons niet verkeerd, het is niet alleen leerzaam. Het is vooral ontzettend leuk en inspirerend om met een andere DJ te performen. Je ontdekt gegarandeerd nieuwe draaitechnieken, gouden plaatjes én technieken om het publiek volledig achter je te krijgen. Het rest ons alleen nog om te zeggen; veel plezier met je B2B-set!