Wat is het verschil tussen Hi-Fi en studio hoofdtelefoons?

1 April 2023

Wat is het verschil tussen Hi-Fi en studio hoofdtelefoons?

Tussen Hi-Fi audio en studio apparatuur zit een groot verschil, ondanks dat de termen nogal eens door elkaar gehaald worden. We leggen het aan je uit!

Tussen de gear die wordt gebruikt voor het opnemen, produceren en mixen/masteren van een track en de gear die jij gebruikt om zo'n mooi compleet product te beluisteren zit in ontwerp en sound een enorm verschil. De gear die wordt gebruikt door de professionals word vaak studio-gear genoemd, terwijl de koptelefoon die je op hebt in de bus hoogstwaarschijnlijk valt onder het segment Hi-Fi (ook wel 'consumentenelektronica').

Hieronder leggen we je de verschillen uit tussen deze twee segmenten en geven we je wat tips om rekening mee te houden als je op zoek bent naar een nieuwe hoofdtelefoon!

 

Studio Hoofdtelefoons

Studio audio-apparatuur is ontworpen voor professionals die werken in opnamestudio's, uitzendstudio's of een andere professionele audio-omgeving. Het doel van studio-apparatuur is om geluid zo getrouw, accuraat en neutraal mogelijk vast te leggen en weer te geven. Dit betekent dat studio-apparatuur ontworpen is om zo transparant mogelijk te zijn, zonder enige kleuring of vervorming aan het geluid toe te voegen. Dit stelt de technicus in staat om het geluid zo nauwkeurig mogelijk te horen, zodat ze weloverwogen beslissingen kunnen nemen over de mix.

Een paar voorbeelden van studiokoptelefoons:

Natuurlijk wil het oog ook wat, maar de belangrijkste eigenschap van een studiohoofdtelefoon blijft toch altijd de geluidskwaliteit. En natuurlijk zit er wel enig verschil in klankkleur, maar over het algemeen zijn alle bovenstaande hoofdtelefoons ontworpen om een zo neutraal mogelijk klankbeeld weer te geven. Meer weten? Check dan ons eerder blogbericht 'Tips van Tone voor de juiste hoofdtelefoon' of onze 'ToneControl Studio Hoofdtelefoon Top 5'.

 

High-Fidelity Audio

Hi-Fi (high fidelity) audio is daarentegen ontworpen voor thuisgebruik. Het doel van Hi-Fi-apparatuur is om geluid op een manier weer te geven die aangenaam en plezierig is voor de luisteraar, in plaats van noodzakelijk helemaal nauwkeurig of neutraal te zijn. Hi-Fi-apparatuur is vaak ontworpen om het geluid op een bepaalde manier te verbeteren, zoals het toevoegen van warmte of diepte aan het geluid, of het benadrukken van bepaalde frequenties om een meer plezierige luisterervaring te creëren. Hi-Fi-apparatuur is vaak ook ontworpen om visueel aantrekkelijk te zijn, doormiddel van bijvoorbeeld gepolijste metalen accenten en andere esthetische toevoegingen. Veel uiteenlopender dus als je kijkt naar klankkleur, al zien we vaak dat er een flinke boost in het laag en hoog te vinden zijn. De technische term, mocht je dat interessant vinden, is een 'smile-EQ' effect. Bovendien zijn Hi-Fi hoofdtelefoons vaker uitgerust met Bluetooth (of andere vorm van draadloze connectie) en/of ANC (Active Noise Cancelling).

Een paar voorbeelden van Hi-Fi koptelefoons:

 

DJ Hoofdtelefoons

"En DJ hooftelefoons dan?", horen we je denken. Dat zweeft er inderdaad een beetje tussenin. Het doel van een DJ hoofdtelefoon is natuurlijk professioneel gebruik en natuurlijk een duurzame, stevige behuizing die jouw DJ lifestyle aan kan. Het geluid komt vaak meer richting die van Hi-Fi hoofdtelefoons, omdat de lage tonen essentieel zijn voor back-cueing en het beoordelen of twee verschillende kicks synchroon lopen. Daarom is een DJ hoofdtelefoon helemaal zo'n gekke keuze nog niet als je een stevige hoofdtelefoon wilt die ook geschikt is voor afluistering, onderwerg of thuis.

Een paar voorbeelden van DJ koptelefoons:

 

Samengevat

Over het algemeen is het belangrijkste verschil tussen studio audio en Hi-Fi audio dat studio-apparatuur ontworpen is voor nauwkeurigheid en neutraliteit, terwijl Hi-Fi-apparatuur ontworpen is voor plezier en genot. Studio-apparatuur is meestal duurder en minder visueel aantrekkelijk dan Hi-Fi-apparatuur, maar is in staat om geluid met grotere nauwkeurigheid en transparantie weer te geven. Mocht je dus als even opzoek zijn naar een nieuwe koptelefoon, houd dan dit blogbericht in je achterhoofd, wellicht maakt het de keuze toch iets makkelijker!