Welke DJ apparatuur past bij jou?

8 Januari 2022
tips

Welke DJ apparatuur past bij jou?

We snappen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet! Gelukkig is er ToneControl to the rescue...

Misschien wil je net gaan beginnen met plaatjes draaien, misschien ben je al jaren een professionele DJ. Waar je hoe dan ook nooit onderuit komt, is de vraag met welke apparatuur je wilt gaat draaien. De keuze is reuze tegenwoordig, dus we krijgen vaak de vraag welk apparaat het meest geschikt is. In dit blogbericht proberen we je antwoord te geven op die vraag. Niet alleen vergelijken we de verschillende merken zoals Pioneer DJ en Denon DJ, maar ook de verschillende types en features om op te letten.

In een eerder blogbericht (Beginnen met DJ'en: hoe start ik?) spraken we al over de verschillende type apparaten waar je voor kunt kiezen. In het kort samengevat kan je kiezen voor:

MERKEN

Wij zijn als ToneControl dealer van de belangrijkste DJ merken ter wereld. Elk merk heeft zijn eigen visie, voordelen en uiteraard ook vaak een ander prijskaartje. Welk merken zijn er en welke past het beste bij jou?

PIONEER DJ

Eén van de eerste namen die je vaak hoort is Pioneer DJ. Tijdens de overgang van analoog naar digitaal draaien, was Pioneer DJ met hun CDJ-500 de eerste met een tabletop in de vorm zoals we die nu kennen. Toen nog een CD-speler, tegenwoordig vaak vanaf USB of SD opslagmedia zoals hun vlaggenschip; de CDJ-3000. Pioneer DJ heeft een sterke marktpositie door bouwkwaliteit en betrouwbaarheid op plek één te zetten. Sinds de laatste jaren richt Pioneer DJ zich ook steeds meer op beginners, door ook een steeds breder assortiment MIDI-controllers en all-in-one apparaten aan te bieden. Rekordbox is de bijbehorende software van Pioneer DJ, met plug-and-play ondersteuning voor al hun actuele apparatuur.

DENON DJ

Innovatie en Denon DJ zijn haast synoniemen van elkaar. Denon verrast ons keer op keer met nieuwe functies waardoor hun producten zowel door professionals als hobbyisten omarmd worden. Wat dacht je van streaming via Wi-Fi of de mogelijkheid tot het inbouwen van een harde schijf? De sterke marktpositie van Denon DJ is dus niet moeilijk te verklaren. Het assortiment van Denon DJ is erg breed ingericht, waardoor ze voor ieder wat wils hebben. Zelfs traditionele DJ's maken de overstap van vinyl naar digitaal door bijvoorbeeld hun SC6000M met gemotoriseerde jogwheels. Het voorbereiden en analyseren van muziek kan in Engine DJ.

NUMARK

Met meer dan 40 jaar ervaring weet Numark precies waar een DJ behoefte aan heeft. Het is een merk dat blijft vernieuwen en onlangs nog hun eerste all-in-one apparaat lanceerde. Niet alleen professionele DJ's, maar ook DJ's met een beperkt budget kunnen heel goed slagen bij Numark. Wat dacht je bijvoorbeeld van een Party Mix Live met ingebouwde lichtshow én speakers? Daarnaast is Numark ook bekend door hun 19" rackapparatuur die je vaak vindt in kroegen en andere horecagelegenheden, maar die bewaren we voor een ander blogbericht.

ANDERE MERKEN

Betekent dit dat je persé één van bovenstaande merken moet hebben? Nee hoor, we hebben nog meer voor je in petto. Andere merken zoals Rane, Native Instruments, Reloop en Roland maken elk DJ-apparatuur van topkwaliteit. Deze merken richten zich wat meer op één specifieke doelgroep in tegenstelling tot de eerder genoemde merken. Rane is bijvoorbeeld een premium merk voor natuurgetrouwe turntable-stijl controllers met gemotoriseerde platters. Reloop is voornamelijk gespecialiseerd in controllers en mixers. Native Instruments is vooral bekend door hun Traktor software, die een totaal andere (creatieve) kijk geeft op draaien. Roland controllers zijn op hun beurt weer specifiek ontworpen voor gebruik met Serato.

CONCLUSIE

Welke DJ apparatuur is het beste? Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. Iedere DJ heeft een andere voorkeur en voor ieder is wat wils. De eerste keuze is wat ons betreft of je voor een MIDI-controller, all-in-one of modulaire setup (mixer en tabletops) gaat. Daarnaast kan je je keuze baseren op het merk wat jou het meest aanspreekt, maar vooral op de functionaliteiten die het apparaat heeft. Wil je bijvoorbeeld met vier decks draaien, of zijn twee voldoende? Wil je graag fancy extra's zoals ingebouwde speakers of gemotoriseerde platters? Tot slot is het goed om te benoemen dat elke MIDI-controller in principe werkt met de meeste DJ software (Rekordbox, Serato, Traktor, Virtual DJ enz.), maar vaak specifiek ontworpen zijn voor één van deze programma's. De MIDI-controller heeft altijd plug-and-play ondersteuning voor de genoemde DJ software, maar mocht je graag andere software willen gebruiken kan je dit vaak handmatig instellen.

Je hoopte misschien dat je na het lezen van dit bericht een concreet advies zou hebben, maar zoals je merkt is dat niet te geven in algemene zin. Maar: we geven je graag een advies op maat! Kom dus gerust langs of neem contact met ons op.

OVERZICHT

Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste apparaten per merk en categorie.